Жабокът си е жабок

Велтхаюс, Макс
(текст и илюстрации)
Жабокът си е жабок
Декември, 2007
Превод Райна Стефанова
30 стр., цв. илюстрации
ISBN-13: 978-954-9933-81-9
Цена 6 лв.

6.00 лв.

Категория:
   

За автора

Велтхаюс, Макс

Велтхаюс, Макс

Макс Велтхаюс е роден в Хага през 1923 г. През 1944 г. завършва графичен дизайн и изкуство в Академията в Арнхем, а след войната прави проекти за политически материали и плакати, по-късно - различни плакати, марки, книги, корици, анимационни филми и реклами, за които е получавал много награди. Прави много индивидуални изложби в холандски галерии. През 1968 г. илюстрира книга за швейцарското издателство "Норд Сюд", а следващата година се появява негова книга с илюстрации – "Момчето и рибата". Оттогава той винаги илюстрира собствените си истории. Преподавал е в Академията по изкуства в Прага.
От 1980 г. обръща своето графично и художествено изкуство към детската книга. Сред множеството награди за негови книги са и холандският "Сребърен молив" и "Златна четка" (два пъти), американската Награда за графика на Илюстраторската общност, френски и немски награди.

Приживе Макс живее в Хага със сина си, обича да готви китайска храна и да играе шах. Обича животните и децата.
Авторът умира на 25 януари 2005 г.

Жабокът беше срещнал Плъхчо – един чужденец, беше почти измръзнал през онази зима, беше разбрал, че в целия огромен свят най-хубаво е у дома… От всички тези разкази вече познаваме добре Жабока. Знаем какъв е той и го обичаме от сърце. Каквото и да прави, Жабокът си е жабок!