Жабокът и широкият свят

Велтхаюс, Макс
(текст и илюстрации)
Жабокът и широкият свят
Ноември, 2006
Поредица Хубавите книжки
Превод Р. Стефанова
28 стр., цв. илюстрации
Формат 20,5х23,5
ISBN-10: 954-99-33-65-2
ISBN-13: 978-954-9933-65-9
Цена 8 лв.
Изчерпана

Изпълнен с очаквания, Жабокът тръгва с Плъхчо на път, за да търсят приключения. Но много скоро Плъхчо се затъжава за Прасчо, Патока и Зайо и открива, че широкият свят е твърде далеч от дома…

8.00 лв.

Категория:
   

За автора

Велтхаюс, Макс

Велтхаюс, Макс

Макс Велтхаюс е роден в Хага през 1923 г. През 1944 г. завършва графичен дизайн и изкуство в Академията в Арнхем, а след войната прави проекти за политически материали и плакати, по-късно - различни плакати, марки, книги, корици, анимационни филми и реклами, за които е получавал много награди. Прави много индивидуални изложби в холандски галерии. През 1968 г. илюстрира книга за швейцарското издателство "Норд Сюд", а следващата година се появява негова книга с илюстрации – "Момчето и рибата". Оттогава той винаги илюстрира собствените си истории. Преподавал е в Академията по изкуства в Прага.
От 1980 г. обръща своето графично и художествено изкуство към детската книга. Сред множеството награди за негови книги са и холандският "Сребърен молив" и "Златна четка" (два пъти), американската Награда за графика на Илюстраторската общност, френски и немски награди.

Приживе Макс живее в Хага със сина си, обича да готви китайска храна и да играе шах. Обича животните и децата.
Авторът умира на 25 януари 2005 г.

Макс Велтхаюс е холандски художник и автор, носител на много награди. Книгите му докосват важни неща с тънко чувство за хумор. Всяка картинка в тях е чудесен прост модел на общуване, а резултатът е красиво малко произведение на изкуството. Жабокът и неговите приятели се появяват в много книги, сред които издадените на български език от издателство Леге Артис Жабокът и чужденецът и Жабокът през зимата. Всички те са толкова смислени и прекрасни, че с право може да се каже: всяко дете заслужава шанса да срещне Жабока.