Жабокът и чужденецът

Макс Велтхаюс
(автор на текста и илюстрациите)
Жабокът и чужденецът
април 2005
30 стр., тв . корици , цв. ил.
цена 12.00
ISBN 954-9933-51-2
превод от холандски – Райна Стефанова

12.00 лв.

Категория:
   

За автора

Велтхаюс, Макс

Велтхаюс, Макс

Макс Велтхаюс е роден в Хага през 1923 г. През 1944 г. завършва графичен дизайн и изкуство в Академията в Арнхем, а след войната прави проекти за политически материали и плакати, по-късно - различни плакати, марки, книги, корици, анимационни филми и реклами, за които е получавал много награди. Прави много индивидуални изложби в холандски галерии. През 1968 г. илюстрира книга за швейцарското издателство "Норд Сюд", а следващата година се появява негова книга с илюстрации – "Момчето и рибата". Оттогава той винаги илюстрира собствените си истории. Преподавал е в Академията по изкуства в Прага.
От 1980 г. обръща своето графично и художествено изкуство към детската книга. Сред множеството награди за негови книги са и холандският "Сребърен молив" и "Златна четка" (два пъти), американската Награда за графика на Илюстраторската общност, френски и немски награди.

Приживе Макс живее в Хага със сина си, обича да готви китайска храна и да играе шах. Обича животните и децата.
Авторът умира на 25 януари 2005 г.

Накрая на гората идва да живее Плъхчо, един чужденец. Повечето животни го отхвърлят. Говорят за него, че е груб и мързелив. Но Жабокът не се интересува, че Плъхчо е различен, и двамата стават приятели. Скоро и приятелите на Жабока научават, че различен не означава лош и че представите им за плъха са били погрешни.
Книгата е публикувана с подкрепата и по случай 10-годишнината на програма “Матра” на Министерството на външните работи на Холандия.
На всички животни на тази земя, черни или бели, сини или жълти, червени или зелени, на черти или на точки…