Врагът, сакатият и просякът

Шалит, Ерел
Врагът, сакатият и просякът:
Сенки по пътя на героя
Поредица Юнг&Последователи
Превод Марина Бояджиева
300 с., меки корици
ISBN 978-954-9933-96-3
Цена 13 лв.

Ерел Шалит разработва митологически и психологически образи, за да покаже неизбежната нужда от сянка за функцията на героя…

13.00 лв.

Категория:
   

За автора

Шалит, Ерел

Шалит, Ерел

Д-р Ерел Шалит е юнгиански аналитик от Израел. Той е обучаващ и наблюдаващ аналитик, лектор в Израел, Европа и САЩ, включително в България. От няколко години осъществява връзката между Международната асоциация по аналитична психология (IAAP) и Българското общество „К. Г. Юнг”. Автор е на много статии и книги, сред които: Героят и неговата сянка: психополитически аспекти на мита и реалността в Израел и Врагът, Куцият и Просякът: Сянката по пътя на Героя.

Едно ново разбиране за героя и сянката, продължение на теоретичните изследвания в Комплексите. Пътят на трансформация от архетипа до Аза. Ерел Шалит разработва митологически и психологически образи, като Персей и Сакатия на Андерсен, прави психологически анализ на библейски истории, като тези на Амалик – воинът на злото, Самсон – отслабеното слънце и Яков и божествения враг; умело използва символната връзка между Исус и Юда Искариотски, за да  покаже неизбежната нужда от сянка за функцията на героя…

Героят е онзи аспект на нашата психика или на обществото, който дръзва да навлезе в непознатото и да ни постави във връзка с по-тъмни аспекти на душата и на света. Именно героя изпращаме всяка нощ в страната на сънищата, за да ни донесе съкровищата на несъзнаваното. Той трябва да се бори с Врага, често погрешно проециран в презирания Друг, да се научи да се грижи и помага на Сакатия, който носи нашите комплекси и слабости, и да развие респект към дрипавия Просяк, на когото често обръщаме гръб – а именно той държи ключа за нашата вътрешна цялостна личност.

Освен към психолози, аналитици и юнгиански ориентирани психотерапевти и клиницисти, Врагът, Куцият и Просякът е мъдра книга, обърната и към широката публика с интерес към аналитичната психология и връзката между психология, митология и религия.

www.eshalit.com