Въпросници

Макс Фриш
Въпросници

ноември 1999
Поредица Автентично
Превод – Е. Стойкова
Оформление – Г. Елезова
96 стр., меки корици
Цена 7.00
ISBN 954-9933-01-6
ВРЕМЕННО ИЗЧЕРПАНА!

Въпросниците представляват извадка от Дневник 1966 – 1971, издаден от издателство Зуркамп през 1972 година, и са номерирани от I до XI.

7.00 лв.

Категория:
   

За автора

Фриш, Макс

Фриш, Макс

Фриш, Макс - (1911-1991 г., Цюрих) е един от най-големите и най-известният в България швейцарски писатели. Има необикновена и богата творческа съдба на архитект, автор на книги, пиеси, сценарии за филми, литературно-критически студии, журналист. Професиите му позволяват да пътува по света и след това да пресъздава преживяванията си, включително като артилерист във Втората световна война, в литературни, театрални и филмови творби.

Изучава германистика до 1933 година, когато в Германия на власт идва националсоциализмът. В този исторически за Европа момент писателят изживява първата си житейска криза – прекъсва следването си и става журналист на свободна практика. В следващите няколко години обикаля Унгария, Чехословакия, Сърбия, Босна, Далмация, Гърция и Турция.
Завършва архитектура в Швейцарския политехнически институт и получава авторитетната литературна награда „Конрад Фердинанд Майер“ на град Цюрих още за първата си книга — романа „Юрг Райнхарт“.
Автор е на множество култови романи, дневници и пиеси, играни по цял свят. Носител е на редица престижни награди. През 1998 година в Цюрих се учредява литературната награда „Макс Фриш“.
Някои от основните теми в творчеството му са търсенето или загубата на собствената идентичност; духовната криза на съвременния свят; технологично всемогъщество срещу съдбата; критика на илюзорната самооценка на Швейцария като толерантна демокрация, основана на консенсус.

В поредицата "Макс Фриш. Избрано" са включени както неиздавани преди, така и любими негови произведения като "Щилер", "Хомо Фабер", "Ще се нарека Гантенбайн" и др.

“Смятате ли се за добър приятел? Приятел ли сте на самия себе си?” Това са първият и последният от 23-те въпроса на тема “приятелство.” Отговорите са предоставени на читателите, което прави книгата направо неотразима. Този и още десет други въпросници обхващат темите “брак”, “жени”, “надежда”, “хумор”, “пари”, “бащинство”, “родина”, “собственост”, “смърт”, “съхраняване на човешкия род.”