Вино и сафари

Антонова, Неда
Вино и сафари
Ноември 2010
Поредица Безкрайна проза
Оформление Л. Владимиров
Цена 10 лв.
ISBN 978-954-8311-12-0
Изчерпана

Има хиляди начини да прекараш живота си. И никой от тях не е окончателно погрешен. – Неда Антонова – номинирана за държавната награда “Свети Паисий Хилендарски на Министерството на културата – за 2010 г.

10.00 лв.

Категория:
   

За автора

Антонова, Неда

Антонова, Неда

Неда Антонова е писател, поет, публицист, драматург, журналист. Родена е в с. Николаево, Плевенска област. Завършва Института за култура в Санкт Петербург. Работи като журналист; редактор в художествената редакция на Военно издателство „Св. Георги Победоносец“; писател в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател е на сп. „Отечество“. Член е на СБП от 1983 г. Автор е на стихосбирката „Повторими неща“; на тетралогията исторически романи „Памет“: „Войната свърши в четвъртък“, „Не умирай вместо мен“, „Ангела“, „Приют за щастливи“; трилогия за юноши: „Обичам те, вълк“, „Вълк на покрива“, „Разбивачи на касички“, както и на други романи: „Три кита в аквариума“, „Лобният път на сърцето“, „Надали“, „Полугол и полугола“; повестта “Ирма, жената на бог Марс”, драматургия („И слезе Господ на земята“, поставена в Театъра на армията „Гълъб за сърдечни послания“ и „Звезда от последна величина“ – в телевизионния театър). Някои нейни романи са преведени на френски, руски, чешки, полски и др. език. Има награди от Националния фонд „Развитие“; Националния център за книгата. Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата „Златния меч“ за най-добър разказ на списание „Български войн“.

Трилогията „Вино” се състои от книгите „Вино и молитви” (2007), „Вино и сафари” (2010), „Вино и чудеса” (предстояща), всяка от които представлява самостоятелен роман, написани вдъхновено и в различен стил, и вероятно най-доброто, сътворено от голямата българска писателка Неда Антонова.

Аз съм Душа и на мене е посветена  тази книга…
Дани, героят на „Вино и сафари”, в Книга първа „Вино и молитви” напуска земния живот, за да премине в необятния и всеопрощаващ нематериален свят. И въпреки че там преживява събития, изпълнени с   лъчезарната хармония и пълна духовна удовлетвореност, отново иска да се върне  в джунглата, наречена земно битие, макар да знае, че тук го очаква  жестокост, самота, болка… Но и взаимност… Защото Земята е единственото място във Вселената, където съществува чувството любов.
Приключенията на духа  във времето между два живота – с тяхната привидно недоказуема реалност и приказна всевъзможност – съставляват митологията на човешката душа. Те са ехо от бъдещето – толкова невидимо и сътворимо, колкото и миналото.
Жаждата да си жив въпреки всичко! За нея е тази книга.
И за смъртта.
Само смъртта  дава шанс на човека да остане безсмъртен: хилядократното редуване на раждане и умиране  прави всяко разумно същество  едновременно връстник и на далечните си предци, и на бъдещите  си правнуци.
Защото Човек  – това значи Вечност.

Цитати

Сафарито не е еднократно събитие, а начин на общуване между хората. Нещо като тангото или езикът есперанто. Има хиляди начини да прекараш живота си. И никой от тях не е окончателно погрешен.

Тялото е границата, брегът, релефната карта, отливката, факелът, логото, бронята, ароматът, замъгленият огледален образ, укритието, лозунгът, упълномощеният представител и личният паспорт на онова, което науката нарича душа. Максимум задължения срещу минимум права! Но тялото знае, че единствено аз, душата, никога няма да го забравя, както никоя жена не забравя сватбената си рокля. И това е достатъчно, за да ми бъде то вярно през целия си живот.

И смъртта, и животът са еднакво временни състояния и еднакво бързо омръзват. Тогава? Ами… редуваш ги, за да се забавляваш: живот-смърт, живот-смърт… Хиляди пъти.