Вилхелм Райх

Конитцер, Мартин
Вилхелм Райх

Май 2001
Поредица Автентично
Превод – А. Христов
Оформление – Г. Елезова
128 стр., м. к., 10,5 x 18,5
цена 7.00
ISBN 954-9933-14-8

 

7.00 лв.

Категория:
   

За автора

Коницер, Mартин

Коницер, Mартин

Коницер, Mартин доктор на медицинските науки, роден през 1954 г. в Люнен/Вестфалия, следва философия и германистика, а после медицина. Той е доктор на медицинските науки. Поддържа частна практика по обща медицина в Хановер (хомеопатия, психотерапия), автор е на много трудове по теория на културата и медицината, участва в радиопредавания.

Вилхелм Райх е известен преди всичко като ученик на Фройд, на когото изменя и се оплита в биологически спекулации. Обратно на този предразсъдък, всъщност Конитцер го поставя в пресечната точка на най-разнообразни влияния ­ от психоанализата през марксизма до виталистичната биология и философия на двайсетте години на XX в. На тази основа той проследява главната нишка, преминаваща през разнообразните трудове на Райх във връзка с анализата на характера, масовата психология на фашизма, изследването на рака, екологията и метеорологията, като го представя като уникална личност и учен.
Изследванията на Рaйх, който, подобно на своя учител Фройд, се е опитал да пробуди света от сън, не биват разбрани като повик към свобода, а като застрашително релативизиране на съществуването, и предизвикват страх и съпротива. По адрес на изгарянето на трудовете му от страна на фашистите Фройд подхвърля иронично, че все пак това, че не изгарят самия него, е някакъв прогрес. Райх става жертва на инквизицията в „просветена“ Aмерика – работите му са изгорени (между другото, това се случва отново през 1960 г.), а уредите – натрошени с брадви.
На 3 ноември 1957 г. около седем часа сутринта Вилхелм Райх е открит мъртъв на леглото в килията си. Прозорецът е отворен и подът на килията е побелял от падналия през нощта сняг.