Промоция

Театър-2

Шмит, Е.-Е.
Театър-2
пиеси
Февруари 2013
Безкрайна проза
Превод З. Китинска
Оформление Л. Владимиров
396 с., м. к.
ISBN 978-954-8311-37-3
Цена 18.00/9.00 (до изчерпване на количествата)

„Бракът е „най-простимото” и хубаво престъпление в този живот. Затова именно продължаваме да си го причиняваме, понякога даже – по няколко пъти.” Красимира Динева

18.00 лв. 9.00 лв.

Категория:
   

За автора

Шмит, Ерик Еманюел

Шмит, Ерик Еманюел

Шмит, Ерик Еманюел е роден през 1960 г. в Лион, Франция. Учи музика и литература, а после философия в Екол Нормал в Улм. Започва да пише пиеси след едно пътуване в пустинята на Хогар, където преживява уникално по рода си усещане. Първата му пиеса "Нощта на семействоВалон" (1993) му донася бърз успех и Шмит за кратко време се утвърждава като един от най-успешните съвременни френски драматурзи. През 1994 г. получава наградата "Молиер". Повечето пиеси са поставяни в чужбина. Някои от творбите му са пренесени и в киното. Жан-Пол Белмондо, АленДелон и Омар Шариф приемат присърце ролите в тях. Неотдавна бяха филмирани "Одет Тулмонд" и "Оскар и розовата дама". От 1997 г. след едно есе за Дидро Шмит започва да пише и романи - "Сектата на егоистите" и "Евангелие според Пилат" са приети горещо от критиката. За първия си роман получава награда през 1994 г., а през юли 2001 г. Френската академия му присъжда Голямата награда за театър и за цялостното му творчество. През 2001 получава и Голямата награда на читателките на сп. "Elle" ("Тя"). В България са поставяни и се играят пиесите"Посетителят", "Енигматични вариации", Развратникът", "Хотел между тояи оня свят", "Г-н Ибрахим и цветята на корана", "Оскар и розовата дама", "Дребни брачни престъпления" и др.

„Жените срещу Дон Жуан” (1991) Първата пиеса на Е.-Е. Шмит му осигурява трайно бляскаво присъствие на френската и на световната театрална сцена. Вече 20 години тя не слиза от сцените на професионални и аматьорски театри. В България е преведена и се играе от 2005 година.

 „Моите евангелия” (2004) (Нощта на маслиновите дръвчета и Евангелие според Пилат). Две пиеси за една и съща мистерия, адаптации на романа Евангелие според Пилат (Леге Артис, 2000), в която Шмит оповестява своето „субективно виждане за нещата…”

„Тектоника на чувствата” (2008)

Възможно ли е неоспоримата на пръв поглед любов между мъж и жена в зряла възраст за секунда да се превърне в неконтролируема омраза? Пиесата е едновременно жестока и нежна. Заради едно съмнение всички карти ще бъдат разкрити, всичко ще се разруши, ще се конструира отново… 

„Дребни брачни престъпления” (2004) Бракът е най-простимото” и хубаво престъпление в този живот. Затова именно продължаваме да си го причиняваме, понякога даже – по няколко пъти.” Красимира Динева за театралната постановка „Дребни брачни престъпления” в театър „Сълза и смях” (2010), играна също и в Народния театър. Пиесата е преведена на 20 повече езика и поставена в 15 страни.