Промоция

Театър-1

Шмит, Е.-Е.
Театър-1
Посетителят/ Енигматични вариации/ Развратникът/ Хотел между тоя и оня свят
Юли 2010
Поредица Безкрайна проза
Превод Снежина Русинова-Здравкова
Оформление Л. Владимиров
ISBN 978-954-8311-11-3
Цена 16 лв./8 лв. (до изчерпване на количествата)

Гонкур 2010 за кратък разказ!!!
И този автор с майсторско перо беше в България от 1-3 август 2010.
Много чаровен и истински като книгите си!
„Какво владеене на драматичното развитие, каква сила и изтънченост в противопоставянето на характерите, каква елегантност в музикалната линия, която дава ключ към пиесата.” Льо Поен

16.00 лв. 8.00 лв.

Категория:
   

За автора

Шмит, Ерик Еманюел

Шмит, Ерик Еманюел

Шмит, Ерик Еманюел е роден през 1960 г. в Лион, Франция. Учи музика и литература, а после философия в Екол Нормал в Улм. Започва да пише пиеси след едно пътуване в пустинята на Хогар, където преживява уникално по рода си усещане. Първата му пиеса "Нощта на семействоВалон" (1993) му донася бърз успех и Шмит за кратко време се утвърждава като един от най-успешните съвременни френски драматурзи. През 1994 г. получава наградата "Молиер". Повечето пиеси са поставяни в чужбина. Някои от творбите му са пренесени и в киното. Жан-Пол Белмондо, АленДелон и Омар Шариф приемат присърце ролите в тях. Неотдавна бяха филмирани "Одет Тулмонд" и "Оскар и розовата дама". От 1997 г. след едно есе за Дидро Шмит започва да пише и романи - "Сектата на егоистите" и "Евангелие според Пилат" са приети горещо от критиката. За първия си роман получава награда през 1994 г., а през юли 2001 г. Френската академия му присъжда Голямата награда за театър и за цялостното му творчество. През 2001 получава и Голямата награда на читателките на сп. "Elle" ("Тя"). В България са поставяни и се играят пиесите"Посетителят", "Енигматични вариации", Развратникът", "Хотел между тояи оня свят", "Г-н Ибрахим и цветята на корана", "Оскар и розовата дама", "Дребни брачни престъпления" и др.

Е.-Е. Шмит
Т Е А Т Ъ Р  1

 „Посетителят донася на Шмит три награди Молиер през 1994 г.: за най-добър автор, театрално откритие и най-добър спектакъл  и го прави известен в цял свят. Музикална версия на пиесата е представена в Лондон. След успеха Шмит напуска университета на Савоя, за да се посвети изцяло на писането.

„Енигматични вариации”, поставена през 1996 г. в „Театър Мариньи” с Ален Делон и Франсис Юстер, и до днес остава най-превежданата пиеса и играна във всички големи театри, включително в Лондон, Берлин, Лос Анжелис, Москва, Токио. 

„Развратникът” е поставена през 1997 г. в „Театър Монпарнас” и почти веднага след това тръгва по световните сцени. 

Хотел между тоя и оня свят” има такъв успех, че остава в репертоара на „Театър Мариньи” през целия сезон 1999-2000 с три последователни постановки с различен състав. Френската Академия връчва на Е.-Е. Шмит Голямата Театрална награда за цялостно творчество през 2000 г.