Сумо борецът, който не искаше да надебелее

Шмит, Е.-Е.
Сумо борецът, който не искаше да надебелее
Декември 2016
Безкрайна проза
Превод З. Китинска
98 стр., м. к.
ISBN 978-954-8311-80-09
Цена 9 лева

Ако това, което казваш, не е по-добро от тишината, замълчи! Дзен, или изкуството да пуснеш корени, да поникнеш, да разцъфтиш… Един разказ за момчето, което трябва да намери своята плодородна почва, да пожелае да порасне.
Повестта е последната от цикъла „Кръговрати на незримото”, в които Е.- Е. Шмит продължава темата за независимостта на морала и човечността от религията. Можеш да скриеш името, произхода и травмите си, това не пречи на другите да живеят. Ако ги скриеш от себе си, това пречи на теб да живееш.

9.00 лв.

Категория:
   

За автора

Шмит, Ерик Еманюел

Шмит, Ерик Еманюел

Шмит, Ерик Еманюел е роден през 1960 г. в Лион, Франция. Учи музика и литература, а после философия в Екол Нормал в Улм. Започва да пише пиеси след едно пътуване в пустинята на Хогар, където преживява уникално по рода си усещане. Първата му пиеса "Нощта на семействоВалон" (1993) му донася бърз успех и Шмит за кратко време се утвърждава като един от най-успешните съвременни френски драматурзи. През 1994 г. получава наградата "Молиер". Повечето пиеси са поставяни в чужбина. Някои от творбите му са пренесени и в киното. Жан-Пол Белмондо, АленДелон и Омар Шариф приемат присърце ролите в тях. Неотдавна бяха филмирани "Одет Тулмонд" и "Оскар и розовата дама". От 1997 г. след едно есе за Дидро Шмит започва да пише и романи - "Сектата на егоистите" и "Евангелие според Пилат" са приети горещо от критиката. За първия си роман получава награда през 1994 г., а през юли 2001 г. Френската академия му присъжда Голямата награда за театър и за цялостното му творчество. През 2001 получава и Голямата награда на читателките на сп. "Elle" ("Тя"). В България са поставяни и се играят пиесите"Посетителят", "Енигматични вариации", Развратникът", "Хотел между тояи оня свят", "Г-н Ибрахим и цветята на корана", "Оскар и розовата дама", "Дребни брачни престъпления" и др.

Цитати:

Детството е щастие, нали? Би трябвало човек да не излиза от него.

– Току-що избягах от жената на живота си, учителю.
– От другата страна на облаците винаги има небе.
– Моля?
– Тези думи от дзен означават, че човек винаги трябва да помни добрата страна на нещата и да остане оптимист. Най-важното в този момент е, че напредваш.

Тъй като съзнанието ми е високо, тялото на съперника ми става мъничко, а сетне, понеже съм убеден в това, теглото му става колкото наръч слама. Вече обожавам да се качвам на дохьото, в този кръг от четири метра и петдесет и пет сантиметра, място на хиляди истории, на хиляди възможности да загубиш или на хиляди възможности да спечелиш, всичко зависи от мен, от противника, от нашето разбиране на ситуациите и – малко – от случайността. Това е сцената на живота. Живее ми се!

Целта не е резултатът, целта е пътят към него.
Не искам да побеждавам, искам да живея. Добра гледна точка. Животът не е нито игра, нито състезание, иначе щеше да има печеливши.

– Болест ли е да бъдеш оптимист?
– Не. Болест е да бъдеш прекален оптимист. Крайността е патологична.