Сънят и подземният свят

Хилман, Джеймс
Сънят и подземният свят
Май 2016
Поредица Юнг и последователи
Превод Г. Манолова
372 с., м. к
ISBN 978-954-8311-72-4
Цена 16 лв.

16.00 лв.

Категория:
   

За автора

Хилман, Джеймс

Хилман, Джеймс

Десет години е директор в института „К. Г. Юнг“ в Цюрих, водещ лекторски курсове в университетите в Йейл, Принстън, Чикаго и Сиракуза, Джеймс Хилман (1926-2011) оставя своето име в историята на дълбинната психология като поддръжник на архетипната психология и психологията на образите, чието отражение се усеща и до днес. Автор на повече от двадесет книги, преведени на повече от двайсет езика.

Тази книга е опит за един възглед за съня, различен от тези, с които сме свикнали. Тезата й не разчита на идеи за потискане (Фройд) или компенсация (Юнг), анализира критично слабостите на двете теории относно сънищата и предлага нов поглед на дълбинните психолози: сънищата ни показват в различните ни роли, преработвайки откъслечни случки от дневния свят, за да ни разкрият нашите души. Сънят е основен модел на психиката.

Новото в изложеното тук е опитът да се преразгледа съня в светлината на мита. Авторът работи с образите на древногръцката митология и ни показва как те са все така жизнени в сенчестите дълбини на психиката ни, като ни водят към прозрения и осъзнаване.

„Накъде отива моята съдба или процесът ми на индивидуация? Ако се изправим лице в лице с тези проблеми, разбира се, знаем накъде отиват процесите ни на индивидуация – към смъртта. Тази непознаваема цел е единственото абсолютно сигурно събитие в  човешкото състояние… Нашата култура е забележителна със своето невежество относно смъртта.” Д. Х.