Сенките на стария Плевен

Домусчиев, Г.-П.
Сенките на стария Плевен
сборник портрети, разкази, повести, стихове
Септември 2013
Пор. Безкрайна проза
Съставител
Христо Домусчиев – Бебо (внук на автора)
Оформление Л. Владимиров
332 с., м. к.
ISBN 978-954-8311-44-1
Цена 15.00
Изчерпана

Вижте репортаж и снимки от премиерата на книгата!

http://plevenzapleven.bg/blog/2013/11/20/сенки-от-стария-плевен-мост-межд-13256/

Светът винаги е имал своите личности, своите зевзеци, своите неудачници или щастливци. Това е градът, в който живеем. Дядо, мисля, че твоите разкази са някакъв мост, по който трябва да минат днес поколенията, за да намерят в лабиринта на времето и събитията своето място в живота на град Плевен. Вярвам!                                             Христо Домусчиев – Бебо (внук)

15.00 лв.

Категория:
   

За автора

Домусчиев, Г.-П.

Георги Пенчев Домусчиев (1872-1961), адвокат и писател, е роден в Плевен. Завършва средно образование в Русе, а юридически науки в СУ (1902). Практикува като съдия, прокурор и адвокат в редица градове на страната.
Творби на Г. П. Домусчиев са публикувани в списанията “Демо­кратичен преглед”, “Ново общество”, “Съвременен преглед”, “Листопад”, “Слънце” и др.
Г. П. Домусчиев е автор на книгите “Очерки и разкази” (1909), на стихове в проза - “Есенни листа” (1925 и 1927), “Кървави дни”, разкази (1922), “Самичка”, повест (1927), “Сенки от стария Плевен”, художествено-документални разкази (1933), “Прокурорът Глогов”, роман (1943), “Да си спомним за тях”, художествено-документални разкази (1943) и др.
Членува в Съюза на писателите; активно участва в списването на литературното списание “Родна мисъл” (1921-1924, Плевен) и е съредактор на общественокултурното издание “Вит”. Той e изтъкнат обществен и читалищен деятел, член на управата на градското читалище “Съгласие” в Плевен, и председател и на първата българска оперета в Шумен.

Ти, Дядо, ме научи да виждам и усещам дори невидимите неща. Ти ме научи на търпение. Ти ме научи да виждам любовта, смирението, благодарността… Безбройни са твоите уроци и в тези кратки спомени за теб едва ли ще мога да разкажа всичко. Но те са запечатани в чип в главата ми и ще бъдат там до моята смърт. Дано имам време… Благодаря ти! Христо Домусчиев – Бебо (внук) 

За книгата:

Сборникът „Сенки от стария Плевен” е напомняне за един позабравен български писател; негов особен, личен поглед към едно отдавна отминало време на град Плевен, с неговите хора, традиции, устройство. Изданието включва познатия сборник с документално-художествени разкази „Сенки от стария Плевен”, разтърсващата повест „Самичка”, няколко текста от сборника „Очерки и разкази”, избрани стихове в проза от двутомника „Есенни листа” и писма до автора от известни български интелектуалци, като проф. Иван Шишманов, проф. Александър Балабанов, д-р Кръстьо Кръстев, Трифон Кунев, Юрдан Трифонов, Илия Блъсков, Добри Немиров и др.

Вместо предговор читателят ще се наслади на светлата изповед на внука, Христо Домусчиев, за уроците на неговия дядо.

В края на книгата издателят е включил речник на забравени, красиви или уникални български думи и изрази, някои от които най-вероятно са хрумки на самия автор.