Парти по време на война

Елиас Канети
Парти по време на война
Годините в Англия

Май 2005
216 стр.,  меки корици
Цена 10.00 лв.
ISBN 954-9933-53-9
Превод Елисавета Кузманова
Оформление Лиляна Дворянова

 

10.00 лв.

Категория:
   

За автора

Канети, Елиас

Канети, Елиас

Канети, Елиас, роден през 1905 год. в гр. Русе, България, следва във Виена, там пише големия си роман Заслеплението . Емигрира със съпругата си Веза Канети в Лондон. От края на 60-те години периодично живее в Цюрих и Лондон. През 1981 год. Получава Нобеловата награда за литература. Умира през 1994 год. в Цюрих.

През последните години от живота си, след трите големи автобиографични книги Спасеният език, Факел в ухото и  Игра с очи, издадени у нас в превод също на Елисавета Кузманова, Елиас Канети се връща в спомените си към десетилетията, прекарани в Англия, най-хубавите години от живота му. През този период, откъснат от немската среда, той пише своето основно произведение Маси и власт и води бурен живот. Докато е жив,  не се осмелява да разкрие близкото минало, сега завесата е вдигната и с духовит, язвителен, искрящ език той разказва за разглезени благородници и бедни емигранти, за суетни писатели и поети и красиви художнички, за английското високомерие и типичното английско party, и с голяма откровеност – за връзката си с Айрис Мърдок, станала по-късно известна авторка.
Литературоведът Джеръми Адлер се познава от дълги години с Канети, а през последните години стават много близки. В послеслова  си той дава възможност “от първоизточника” да се хвърли поглед зад кулисите.