Маси и власт

Канети, Елиас
Маси и власт
(второ издание)
Поредица Формат 24х16
Превод Е. Кузманова
Редактор на превода проф. Христо Тодоров
Оформление Л. Владимиров
Август 2018
512 с., м. к.
ISBN 978-954-9933-95-6
ISBN 978-954-8311-92-2
Цена 25 лв.

„Маси и власт на Канети ще трябва да се чете на всеки десет години.”

Читателите имат възможност да го направят благодарение на този обновен превод.

25.00 лв.

Категория:
   

За автора

Канети, Елиас

Канети, Елиас

Канети, Елиас, роден през 1905 год. в гр. Русе, България, следва във Виена, там пише големия си роман Заслеплението . Емигрира със съпругата си Веза Канети в Лондон. От края на 60-те години периодично живее в Цюрих и Лондон. През 1981 год. Получава Нобеловата награда за литература. Умира през 1994 год. в Цюрих.

„През 1924 г. едва бях прехвърлил двайсет години, когато един ден на улицата за първи път ме осени мисълта да напиша произведение за масите. Беше като прозрение: реших да посветя живота си на изследване на масите. Бях обсебен от тази мисъл. Нищо не можеше да ме разколебае… Много по късно ми стана ясно, че изследване само на масите би било повърхностно. То трябваше да се допълни със също толкова основно и задълбочено изследване на властта… Не съжалявам за времето, което посветих на масите. Двайсетте години, изминали след пристигането ми в Лондон, се занимавах едва ли не само с масите и властта. Събитията в света принуждаваха всеки човек да се чувства отговорен… Възнаграден бях с прозрения, които бяха много повече от предположения… В тази книга излагам най-същественото от изследванията ми.“

От 1960 г., когато тази книга, основна за мисленето на Канети и за развитието на Европа, е издадена, дискусията върху неговите независими и смели тези за властта и динамиката на масите не стихва – от нашумелия разговор  по радиото между  Канети и Теодор Адорно през 1962 г. до многобройните симпозиуми, както и последвалите издания на множество езици. Книгата намира своето място в пресечната точка между антропология, социология и психология. Изключително актуална и днес, книгата сякаш сбъдва предвиждането през 1973 г. на Карл Хайнц Борер: Маси и власт  на Канети ще трябва да  се чете на всеки десет години.”

Елиас Канети е роден през 1905 г. в Русчук, България. През 1938 година емигрира от Виена в Лондон, пише романи, разкази и есета. През 1981 г. получава Нобелова награда за литература. Освен Маси и власт, Леге Артис издаде първата и последната книги от автобиографичната му тетралогия: Спасеният език (2008) и Парти по време на война (2005), както и биографичната Елиас Канети – картини от един живот (2009).