Макс Фриш. Досие

Фриш, Макс и др.
Макс Фриш. Досие
Авто/биографичен сборник
Октомври 2000
Поредица Автентично
Превод – А. Христов, Е. Стойкова
Оформление – Б. Мавродинов
150 с., м. к.
цена 7.00
ISBN 954-9933-08-3
Изчерпана   

7.00 лв.

Изчерпан

Категория:
   

За автора

Фриш, Макс

Фриш, Макс

Фриш, Макс - (1911-1991 г., Цюрих) е един от най-големите и най-известният в България швейцарски писатели. Има необикновена и богата творческа съдба на архитект, автор на книги, пиеси, сценарии за филми, литературно-критически студии, журналист. Професиите му позволяват да пътува по света и след това да пресъздава преживяванията си, включително като артилерист във Втората световна война, в литературни, театрални и филмови творби.
Носител е на Награда Конрад Фердинанд Mайер, Награда Георг Бюхнер на Немската академия за език и поезия, Литературна награда на град Цюрих, Награда Рокфелер за драматургия, Голямата награда на швейцарската Шилерова фондация, Награда за мир на Aсоциацията на немските книгоиздатели.
Най-популярните в България са романите му "Щилер", "Хомо Фабер", "Ще се нарека Гантенбайн", както и петте тома, издания на Леге Артис, с непревеждани досега творби, сред които първите му романи: "Мъчни хора" и "Юрг Райнхарт", както и нови текстове от "Дневниците" и пиесата "Биография. Игра".

Книгата получи Националната награда “Христо Данов” на Министерство на културата и Националния център на книгата за цялостен принос в категорията дизайн на книгата през 2001 г. и за оформлението на изданието на Леге Артис “Макс Фриш. Досие”.
В книгата са включени някои по-стари и непознати есета на Фриш за писането, наред с негови литературнокритични статии; интервю с Фриш за смисъла на публичната полемика, наред с наблюденията на един филмов режисьор, който влиза в дискусия с Фриш от гледна точка на своята медия; библиографска поредица от негови снимки. И ако между отделните статии пламват противоречия, които разбунтуват духа и се приемат като предизвикателство, то тогава настоящето ДОСИЕ изпълнява отредената му роля – да бъде принос към една дискусия.