Любовен еликсир

Шмит, Е.-Е.
Любовен еликсир
Роман
Юли 2015
Поредица Безкрайна проза
168 стр., м. к.
ISBN 978-954-8311-66-3
Цена 10 лева

Напълно инкрустирана в мен, повече отколкото би постигнала просто с една приятна външност, ти си гравирана във въображението ми, в бъдещето ми, в спомените ми.

10.00 лв.

Категория:
   

За автора

Шмит, Ерик Еманюел

Шмит, Ерик Еманюел

Шмит, Ерик Еманюел е роден през 1960 г. в Лион, Франция. Учи музика и литература, а после философия в Екол Нормал в Улм. Започва да пише пиеси след едно пътуване в пустинята на Хогар, където преживява уникално по рода си усещане. Първата му пиеса "Нощта на семействоВалон" (1993) му донася бърз успех и Шмит за кратко време се утвърждава като един от най-успешните съвременни френски драматурзи. През 1994 г. получава наградата "Молиер". Повечето пиеси са поставяни в чужбина. Някои от творбите му са пренесени и в киното. Жан-Пол Белмондо, АленДелон и Омар Шариф приемат присърце ролите в тях. Неотдавна бяха филмирани "Одет Тулмонд" и "Оскар и розовата дама". От 1997 г. след едно есе за Дидро Шмит започва да пише и романи - "Сектата на егоистите" и "Евангелие според Пилат" са приети горещо от критиката. За първия си роман получава награда през 1994 г., а през юли 2001 г. Френската академия му присъжда Голямата награда за театър и за цялостното му творчество. През 2001 получава и Голямата награда на читателките на сп. "Elle" ("Тя"). В България са поставяни и се играят пиесите"Посетителят", "Енигматични вариации", Развратникът", "Хотел между тояи оня свят", "Г-н Ибрахим и цветята на корана", "Оскар и розовата дама", "Дребни брачни престъпления" и др.

Ако приятелството е приют за умираща любов, мразя приятелството.

Пласт кожа дели любовта от приятелството. Тънък е…

Бившите любовници Адам и Луиз живеят на хиляди километри един от друг – той в Париж, тя в Монреал. В електронни писма те си припомнят раните от общото минало и си разказват новите си авантюри, предизвикват се да открият как се предизвиква любов. Но дали зад тази игра не се крие капан?

Изобщо – какво е любовта? Химически процес или духовно чудо? Има ли нещо като като любовен еликсир за отключване на страстта? Или, разполагаме с пълната свобода сами да избираме любовта? Ето това е истинският въпрос на този философски роман, но Ерик-Еманюел Шмит избягва да даде отговор, като оставя читателя сам да размишлява. Както обикновено в творчеството му, и тук има препратки към „Опасни връзки”, легендата за Тристан и Изолда, „Дон Жуан” и произведенията на Стендал и Фройд. Фин наблюдател на капризната човешка природа, Шмит ни подарява прекрасни страници, посветени на любовното чувство и мистерията на привличането.

Цитати:

Чувствеността е също толкова повърхностна, колкото епидермисът, с който си служи. Ти властваш далеч над спазмите. Напълно инкрустирана в мен, повече отколкото би постигнала просто с една приятна външност, ти си гравирана във въображението ми, в бъдещето ми, в спомените ми.

Може ли любовта да бъде предизвикана насила?
Може ли любовта да се обясни с материален, химически процес, със сливане на молекули, възпроизводимо с научни средства?

На въпроса за „еликсира”, отговарям, разбира се, отрицателно. Няма питие, което да може да породи страстта. Няма и такова поведение, въпреки претенциите на свалячите и хвалбите на флиртаджийките. Както и да наричаме любовта – желание или чувство, – разпалването на този огън си остава загадка.

Позорен е бракът и неговата клетва за вярност, а не изневярата, която ми изглежда като пробуждане на здравата природа.

Красотата на първата любов произлиза от това, че тя не се страхува от края, вярваме, че този момент е вечен, не знаем нищо за изхабяването.
След това гангрената на умиращата първа любов заразява останалите.

Привързаността унищожава страстта. Колкото по-дълга е връзката, толкова повече тя се отдалечава от епидермиса. Какъв измамен капан! Докато привличането кара любовниците да се галят, целуват и сливат, то взаимната обич лека полека изключва допира. Любовта идва чрез плътта, после я забравя.

Човек може да си наложи и пороци, не само добродетели.

Единственото, което е в наша власт, е да се разминем с щастието си.

Заедно сме не за да бъдем щастливи, а за да престанем да бъдем нещастни.

Любовта не се подчинява на логиката, няма нищо общо с разума, доказателствата или истината. Тя е личен избор.