Промоция

Листи от торбата за хляб

Фриш, Макс – Избрано т. 4
Листи от торбата за хляб
Бин или Пътуване до Пекин
Военна книжка

Април 2003
240 стр., меки корици
Цена 8.00
ISBN 954-9933-31-8 (т. 4)
Превод – Лилия Атанасова, Ангел Христов
Оформление – Богдан Мавродинов

8.00 лв. 6.00 лв.

Категория:
   

За автора

Фриш, Макс

Фриш, Макс

Фриш, Макс - (1911-1991 г., Цюрих) е един от най-големите и най-известният в България швейцарски писатели. Има необикновена и богата творческа съдба на архитект, автор на книги, пиеси, сценарии за филми, литературно-критически студии, журналист. Професиите му позволяват да пътува по света и след това да пресъздава преживяванията си, включително като артилерист във Втората световна война, в литературни, театрални и филмови творби.
Носител е на Награда Конрад Фердинанд Mайер, Награда Георг Бюхнер на Немската академия за език и поезия, Литературна награда на град Цюрих, Награда Рокфелер за драматургия, Голямата награда на швейцарската Шилерова фондация, Награда за мир на Aсоциацията на немските книгоиздатели.
Най-популярните в България са романите му "Щилер", "Хомо Фабер", "Ще се нарека Гантенбайн", както и петте тома, издания на Леге Артис, с непревеждани досега творби, сред които първите му романи: "Мъчни хора" и "Юрг Райнхарт", както и нови текстове от "Дневниците" и пиесата "Биография. Игра".

През 1937 г. Фриш изгаря всички ръкописи и решава, че повече няма да пише и до мобилизацията през 1939-та не прави повече никакви писателски опити.
По-голямата част от “Листи” е създадена по време на войнишката служба на Фриш през септември – октомври 1939, а книгата Листи от торбата за хляб излиза през 1940 г. По време на военната му служба през 1940 г. възниква нейното продължение.
През 1973 г. Фриш отново се връща към спомени за времето, прекарано в армията, плод на което е “Военна книжка” през 1974 г. “Никак не обичах да бъда войник. И все пак не можеш да пренебрегнеш опита, натрупан в униформа, преживяното с нашата страна, случилото се със самия теб” – пише Фриш.
Бин, или Пътуване до Пекин, “един блян в проза”, както го определя Фриш, излиза през 1944 г.