Листи от торбата за хляб

Фриш, Макс – Избрано т. 4
Листи от торбата за хляб
Бин или Пътуване до Пекин
Военна книжка

Април 2003
240 стр., меки корици
Цена 8.00
ISBN 954-9933-31-8 (т. 4)
Превод – Лилия Атанасова, Ангел Христов
Оформление – Богдан Мавродинов

8.00 лв.

Категория:
   

За автора

Фриш, Макс

Фриш, Макс

Фриш, Макс - (1911-1991 г., Цюрих) е един от най-големите и най-известният в България швейцарски писатели. Има необикновена и богата творческа съдба на архитект, автор на книги, пиеси, сценарии за филми, литературно-критически студии, журналист. Професиите му позволяват да пътува по света и след това да пресъздава преживяванията си, включително като артилерист във Втората световна война, в литературни, театрални и филмови творби.

Изучава германистика до 1933 година, когато в Германия на власт идва националсоциализмът. В този исторически за Европа момент писателят изживява първата си житейска криза – прекъсва следването си и става журналист на свободна практика. В следващите няколко години обикаля Унгария, Чехословакия, Сърбия, Босна, Далмация, Гърция и Турция.
Завършва архитектура в Швейцарския политехнически институт и получава авторитетната литературна награда „Конрад Фердинанд Майер“ на град Цюрих още за първата си книга — романа „Юрг Райнхарт“.
Автор е на множество култови романи, дневници и пиеси, играни по цял свят. Носител е на редица престижни награди. През 1998 година в Цюрих се учредява литературната награда „Макс Фриш“.
Някои от основните теми в творчеството му са търсенето или загубата на собствената идентичност; духовната криза на съвременния свят; технологично всемогъщество срещу съдбата; критика на илюзорната самооценка на Швейцария като толерантна демокрация, основана на консенсус.

В поредицата "Макс Фриш. Избрано" са включени както неиздавани преди, така и любими негови произведения като "Щилер", "Хомо Фабер", "Ще се нарека Гантенбайн" и др.

През 1937 г. Фриш изгаря всички ръкописи и решава, че повече няма да пише и до мобилизацията през 1939-та не прави повече никакви писателски опити.
По-голямата част от “Листи” е създадена по време на войнишката служба на Фриш през септември – октомври 1939, а книгата Листи от торбата за хляб излиза през 1940 г. По време на военната му служба през 1940 г. възниква нейното продължение.
През 1973 г. Фриш отново се връща към спомени за времето, прекарано в армията, плод на което е “Военна книжка” през 1974 г. “Никак не обичах да бъда войник. И все пак не можеш да пренебрегнеш опита, натрупан в униформа, преживяното с нашата страна, случилото се със самия теб” – пише Фриш.
Бин, или Пътуване до Пекин, “един блян в проза”, както го определя Фриш, излиза през 1944 г.