Котката (роман)

Найдова, Мариана
Котката
роман

Април 2015
Поредица Безкрайна проза
136 стр., м. к.
ISBN 978-954-8311-63-2
Цена 12 лева

Всички се храним с остатъците от любовната трапеза на някой, който, вече се е преситил.

12.00 лв.

Категория:
   

За автора

Найдова, Мариана

Найдова, Мариана

Мариана Найдова е преподавател по български език във Висшия медицински институт, Плевен. Освен на романи, тя е автор и на няколко пиеси, номинирани за награди, преведени на френски език и публикувани в електронни медии.

Зрялата любов на слънчогледа към слънцето жертва златното съвършенство на цвета, превръща го в бодлива, пълна с лепкаво семе пита, която накрая, покосена от жажда и огън, пада отсечена в праха.

Това е историята на една жена без име, свила съзнанието си до това на животното. Пейзажът на душата й е екран, където стават събития, които са парченца от пъзел, в който тя е превърнала външния свят, откъдето е избягала. Разказът от първо лице е раздвоен между гласа на котката и този на жената, които се изгубват и застигат в хода на разплитането на сюжета. В края на романа пъзелът само изглежда подреден…

Историята на Котката не е просто камерна човешка трагедия, а разказ за живота, прозрян от човек, който не се пречупва пред най-големите хищници – хората, облечени с власт.

Времето е пустиня, която трябва да се преминава всеки ден, да се изпълва с призраците на смисъла. Чакането го разтяга, прави го неизбродимо.

Тази вечер не е звънял телефонът и жената е като глухарче, на което са издухали всичките семенца. Останало е само стеблото и празният плодник. Глобусът от пух е изчезнал, красотата се е разпиляла просто заради менливия вятър на настроението на любовника й. 

Думата помирение ще е последното ни изкушение. Искаме да се помирим с миналото…

Чакаме да се изсипе отгоре ни небесната благодат и да се слеем двете. 

Пепел, това са всички думи. Нищо не са думите.