Картини от скитания

Майкълс, Ани
Картини от скитания
Май 2001
Поредица Безкрайна проза
Превод – С. Табакова, С. Милева
Художник – Сами Биджерано
Оформление – И. Найчев
232 с., м. к., 14 х 21,5
цена 7.00
ISBN 954-9933-11-3
Изчерпана

7.00 лв.

Категория:
   

За автора

Майкълс, Ани

Майкълс, Ани

Майкълс, Ани е автор на поетични сборници, спечелили престижни американски и канадски награди. Преведена е на повече от 30 езика в Америка и Европа и е носител на десетки канадски и международни награди и отличия "Картини от скитания" е първият й роман, както и първият превод на български език. Ани Майкълс живее в Торонто, Канада.

Първи роман на младата канадска поетеса получил над 10 престижни канадски и международни награди и преведен на над 20 езика в трийсет страни в Америка и Европа.
Малкото момче Яков е спасено от калта на един погребан през войната град и отведен на остров В Гърция от необикновения учен и хуманист Атос Русос. Там, в усамотението на неговата къща те прекарват последните години от Окупацията в несигурното убежище и в оскъдица, но с богатствата, които им разкриват заниманията с картография, ботаника и изкуство. След войната двамата попадат в Торонто, Канада, където Атос е поканен за лекции в катедрата по география 6 университета. Там бъдещият поет и преводач Яков (Джейкъб Биър) се учи да живее отново в този странен, раняващ свят, погубил близките му. Съдбите на двамата мъже от различни поколения, драстично променени от войната, се преплитат. Те заедно преоткриват света, като постепенно се учат да вярват на своя инстинкт за любов. Като прецизен хирург авторката не просто разказва, а сякаш „разгръща кожата на времето”. Конструира един тънък мост между настоящето и преследващото духа минало и извежда своите герои до твърда земя.
Роман, който поразява със своята красота, цялостност, хуманност. Историята на един поет, осиротял в детството си в резултат на бруталностите спрямо евреите по време на Втората световна война, е направена толкова непосредствено, че ние още веднъж се срещаме очи в очи с целия ужас
.