Юрг Райхарт. Едно съдбовно лятно пътуване

Фриш, Макс – Избрано т. 2
Юрг Райхарт.
Едно съдбовно лятно пътуване

Декември 2002
Превод – Лилия Атанасова
186 стр., меки корици
Цена 6.00
ISBN 954-9933-27-X
Изчерпана

6.00 лв.

Изчерпан

Категория:
   

За автора

Фриш, Макс

Фриш, Макс

Фриш, Макс - (1911-1991 г., Цюрих) е един от най-големите и най-известният в България швейцарски писатели. Има необикновена и богата творческа съдба на архитект, автор на книги, пиеси, сценарии за филми, литературно-критически студии, журналист. Професиите му позволяват да пътува по света и след това да пресъздава преживяванията си, включително като артилерист във Втората световна война, в литературни, театрални и филмови творби.
Носител е на Награда Конрад Фердинанд Mайер, Награда Георг Бюхнер на Немската академия за език и поезия, Литературна награда на град Цюрих, Награда Рокфелер за драматургия, Голямата награда на швейцарската Шилерова фондация, Награда за мир на Aсоциацията на немските книгоиздатели.
Най-популярните в България са романите му "Щилер", "Хомо Фабер", "Ще се нарека Гантенбайн", както и петте тома, издания на Леге Артис, с непревеждани досега творби, сред които първите му романи: "Мъчни хора" и "Юрг Райнхарт", както и нови текстове от "Дневниците" и пиесата "Биография. Игра".

Замисленият първоначално като пиеса роман е създаден в периода между зимата на 1933 и пролетта на 1934 г. и публикуван за пръв път през 1934 г. в Deutsches Verlags-Anstalt, Щутгарт. По-късно част от него влиза в първата редакция (1943) на Мъчни хора или J’adore ce qui me brule, която включва частите: Райнхарт или Младежта; Хинкелман или Интермецо; Турандот или Носталгията по насилието; Антон, прислужникът или Действителният живот.

Дебютният роман на 23-годишния Фриш, излязъл през 1934 г. носи силен автобиографичен отпечатък и чертае пътя на младия автор в търсене на самия себе си. Съмнение в собственото призвание, любовни копнежи и страхове, смисълът на човешкия живот, както и подробна дискусия върху моралните основания за евтаназията. Още тук се открояват лайтмотиви и стилистични похвати от по-късните му произведения.