Юрг Райхарт. Едно съдбовно лятно пътуване

Фриш, Макс – Избрано т. 2
Юрг Райхарт.
Едно съдбовно лятно пътуване

Декември 2002
Превод – Лилия Атанасова
186 стр., меки корици
Цена 6.00
ISBN 954-9933-27-X
Изчерпана

6.00 лв.

Категория:
   

За автора

Фриш, Макс

Фриш, Макс

Фриш, Макс - (1911-1991 г., Цюрих) е един от най-големите и най-известният в България швейцарски писатели. Има необикновена и богата творческа съдба на архитект, автор на книги, пиеси, сценарии за филми, литературно-критически студии, журналист. Професиите му позволяват да пътува по света и след това да пресъздава преживяванията си, включително като артилерист във Втората световна война, в литературни, театрални и филмови творби.

Изучава германистика до 1933 година, когато в Германия на власт идва националсоциализмът. В този исторически за Европа момент писателят изживява първата си житейска криза – прекъсва следването си и става журналист на свободна практика. В следващите няколко години обикаля Унгария, Чехословакия, Сърбия, Босна, Далмация, Гърция и Турция.
Завършва архитектура в Швейцарския политехнически институт и получава авторитетната литературна награда „Конрад Фердинанд Майер“ на град Цюрих още за първата си книга — романа „Юрг Райнхарт“.
Автор е на множество култови романи, дневници и пиеси, играни по цял свят. Носител е на редица престижни награди. През 1998 година в Цюрих се учредява литературната награда „Макс Фриш“.
Някои от основните теми в творчеството му са търсенето или загубата на собствената идентичност; духовната криза на съвременния свят; технологично всемогъщество срещу съдбата; критика на илюзорната самооценка на Швейцария като толерантна демокрация, основана на консенсус.

В поредицата "Макс Фриш. Избрано" са включени както неиздавани преди, така и любими негови произведения като "Щилер", "Хомо Фабер", "Ще се нарека Гантенбайн" и др.

Замисленият първоначално като пиеса роман е създаден в периода между зимата на 1933 и пролетта на 1934 г. и публикуван за пръв път през 1934 г. в Deutsches Verlags-Anstalt, Щутгарт. По-късно част от него влиза в първата редакция (1943) на Мъчни хора или J’adore ce qui me brule, която включва частите: Райнхарт или Младежта; Хинкелман или Интермецо; Турандот или Носталгията по насилието; Антон, прислужникът или Действителният живот.

Дебютният роман на 23-годишния Фриш, излязъл през 1934 г. носи силен автобиографичен отпечатък и чертае пътя на младия автор в търсене на самия себе си. Съмнение в собственото призвание, любовни копнежи и страхове, смисълът на човешкия живот, както и подробна дискусия върху моралните основания за евтаназията. Още тук се открояват лайтмотиви и стилистични похвати от по-късните му произведения.