Госпожица Печкарска

Телехен Тоон
Госпожица Печкарска
с илюстрации от Хари Хеелен
април 2004
116 стр. м. к., , цв. илюстрации
цена 5.00
ISBN 954-9933-40-7
превод – Райна Стефанова
художник на корицата – Владимир Берберов
oформление – Владислав Кутрев
ПРИ НАС ИЗЧЕРПАНА!
ТЪРСЕТЕ КНИГАТА В OZONE.BG!

8.00 лв.

Категория:
   

За автора

Телехен, Тоон

Телехен, Тоон

Телехен, Тоон е лекар, поет и детски писател. Роден е през 1941 г. Холандия. Завършва гимназия, после медицина. Работи три години като лекар в Кения, а сетне семейството му се установява в Амстердам. Има две деца.
Първите две години в училище са тежко изпитание за малкия Тоон: неговата учителка е прототипът в книгата “Госпожица Печкарска”. Момчето си води дневник, посветен изключително на “деянията” на зловредната учителка, която бие жестоко всички деца. Малкият ученик мечтае за разплата. След няколко десетилетия, през 1992 година, картината на насилието върху деца бива увековечена в “Госпожица Печкарска”, а самото произведение получава престижната награда “Либрис. Ваутерте Питерсе”, наречена на едноименното произведение от известния холандски писател Мултатули.
Неколкократно получава “Златен калем” и “Сребърен калем” – най-популярните награди за детска литература в Холания, и “Златен бухал”. През 1997 г. става носител на наградата “Тео Тейсен” за цялостно творчество в областта на детско-юношеската литература.

Госпожица Печкарска бие. За това се разказва в дневника на един малък ученик. И за неговото чувство за мъст. “След смъртта ми всеки може да го прочете. Ако тогава госпожица Печкарска е все още жива, надявам се, че ще си получи заслуженото.”
Тоон Телехен (1941 г.) има невероятно богато въображение. В тази книга обаче нещата са много сериозни, при все това произведението може да предизвика искрен смях. Също както става в живота.
От 1991 г. досега книгата е претърпяла четири издания. Удостоена е с наградата “Либрис.Ваутерте Питерсе” – 1992 г. и “Сребърна четка” – 1992 г. за илюстрациите на Хари Хеелен.
Българският читател се среща за пръв път с Тоон Телехен.
Децата ще прочетат “Госпожица Печкарска” и ще разберат, че не само на тях се случват лоши преживявания в училище. Може би ще се осмелят да говорят, да разкажат…
Родителите също ще разлистят романа и може би ще си припомнят, че детската психика е крехка като цвете.