Дъщерята на Пианиста

Финдли, Тимъти
Дъщерята на Пианиста
464 стр., меки корици
Април 2005
Поредица Безкрайна проза
Превод – Марина Бояджиева
Оформление – Лиляна Дворянова
Цена 12 лв.
ISBN 954-9933-52-0
Изчерпана

12.00 лв.

Категория:
   

За автора

Финдли, Тимъти

Финдли, Тимъти

Финдли, Тимъти (1930-2002) е един най-обичаните и уважавани писатели в Канада. Първоначално е актьор и балетист. Първите му романи са отхвърлени от издателствата и остават незабелязани от критиката. Става популярен с текстовете за телевизионни сериали и пиеси. Като зрял автор написва 9 романа, няколко сборника с къси разкази, публицистични книги и пиеси. Според критиката макар и не много продуктивен, той създава шедьоври.
Носител е на десетки престижни награди, сред които Губернаторската награда за роман, както и на наградите "Едгар" и "Чалмърс", наградата на Асоциацията на канадските писатели за роман, белетристика и драма. Той е носител на Ордена на Канада и Кавалер на Ордена за изкуство и литература на Франция. Приживе е основател и председател на Съюза на писателите в Канада.
В България този автор беше веднага забелязан и оценен с необикновения и превъзходен роман Пилгрим ("Леге Артис", 2001). Следните думи от него звучат като съвършено мото за темата и духа на романа Дъщерята на пианиста.

"Има хора, чието преживяване на живота е толкова различно от нашето собствено, че ги наричаме луди. За чисто удобство. За да се освободим от поемането на отговорност за тяхното място в човешката общност. И затова ги изпращаме в приюти, затваряме ги, за да не се виждат и чуват, зад заключени врати. Но за тях няма разлика между това, което ние смятаме за сънища и кошмари, и света, в който протича всекидневният им живот. Те не живеят в "други светове", а в едно измерение на този свят, което ние от страх отказваме да приемем."
П и л г р и м

През 1939 година, преди избухването на Втората световна война, един млад акордьор на пиана, Чарли Килуърт, се сблъсква с два енигматични въпроса: Кой е неговият баща? И имайки предвид лудостта, която погубва майка му, ще се реши ли самият той да стане баща?

От своите спомени, от спомените на тези, които са познавали и обичали майка му, Лили Килуърт, и от снимките в един плетен куфар, който Лили носи със себе си навсякъде, Чарли сглобява частите на историята на една жива и жизнерадостна жена, чиято лудост е едновременно дар и проклятие.
Романът е повлиян от така нареченото антипсихиатрично движение. Трудно е да устоиш на магията на тази творба. Прозата на Финдли изобщо е неотразимо хубава. А в Дъщерята на пианиста, този нежен, тъжен и магичен разказ, звучи трепетна мелодия, която продължава дълго след обръщането на последната страница…