Дон Жуан де ла Манча

Менасе, Роберт
Дон Жуан де ла Манча
роман
Поредица Безкрайна проза
Август 2009
Превод Е. Кузманова
Корица Л. Владимиров
238 м. к.
ISBN 978-954-9933-8311-01-4
12.00
ПРИ НАС ИЗЧЕРПАНА!
ТЪРСЕТЕ КНИГАТА В OZONE.BG!

Пикантно, пикантно!…

Ако това беше филм, си помислих аз, той трябваше да застине на тази картина. Статуя – и край!
Аз в мини пола и чорапи. Пред мен Криста в костюм. Отворен панталон, хрян. Аз в пола и чорапи. Трепкащи мигли. Пред мене Криста с възбуден хрян. Аз. Ти.

12.00 лв.

Категория:
   

За автора

Менасе, Роберт

Менасе, Роберт

Менасе, Роберт е роден на 21 юни 1954 г. във Виена. Изучава германистика, философия и политически науки във Виена, Залцбург и Месина.
За романа „Столицата” Менасе получи Награда за най-добра книга за 2017 на Германската издателска гилдия.
От 1981 до 1988 г. Менасе работи като младши преподавател в Института за теория на литературата към Университета на Сао Пауло, Бразилия. Продължава да работи като независим публицист, журналист и преводач на романи от португалски на немски език. След завръщането си в Европа от Бразилия, Менасе живее в Берлин, Виена и Амстердам, като най-трайно се установява във Виена.
Следва германистика, философия и политология във Виена, Залцбург, Месина. Живее като романист и есеист във Виена и Амстердам. Публикува романите "Сетивна увереност" (1988), “Блажени времена, крехък свят” (1991), "Отвръщане на удара" (1995) и есетата "Феноменология на обездуховяването" (1995), "Страната без качества" (1995), "Надстройка и ъндърграунд" (1997) и "Обясни ми Австрия" (2000). През 2001 г. този "Рембранд" сред немскоговорещите писатели публикува романа „Изгонване от Ада”, за който През 2004 г. авторът представи романа (изд. Леге Артис) в България.
В Австрия Менасе е широко известен заради нетрадиционното си повествование на талнтлив романист и нескритото желание да разгадае човешката душа, с острото си перо на публицист, със собственото си мнение и отношение по актуални парливи въпроси в Австрия и света. "Човек си мисли – казва той, - че всичко, което търси е знанието, а всъщност вървейки по пътя, открива, че истината зависи от това, в кой свят се намира."

Издадени книги от Леге Артис:

„Изгонване от ада” (2003)
„Блажени времена, крехък свят” (2006)
„Дон Жуан де ла Манча” (2009)
„Всеки може да каже ‘аз’. Разкази от края на следвоенния ред” (2010)
"Залезът на Европа" (2013)
"Столицата" (2018)

Награди:

1990 – „Хаймито фон Додерер“ на Дружеството за изкуство и култура на Долна Австрия – Виена
1992-93 – стипендия „Елиас Канети“ на град Виена
1994 – за литература на фондация „Александър-Захер-Мезох“ – Виена
1996 – „Хуго Бал“ на град Пирманзенс
1999 – държавна награда на Австрия за културна публицистика
2002 – „Лион Фойхтвангер“ на Берлинската академия на изкуствата
2002 – „Йозеф Брайтбах“ – Майнц
2002 – „Луизе Кашниц“ на евангелистката академия „Тутцинг“
2003 – „Ерих Фрид“ на Международното дружество за литература и език „Ерих 2010 г. Роберт Менасе - „Почетния знак” – златен - на град Виена за особени заслуги към града и към Австрия.
....
2017 - Награда за най-добра книга за 2017 на Германската издателска гилдия.

 

Пикантно, пикантно! В новия роман на Роберт Менасе посивелият мъж може да си позволи да е дързък, нахален, непристоен, когато разказва своите секс авантюри. Читателят научава, че лютата чушка може да служи като афродизиак, когато се приема вътрешно. Според Роберт Менасе: „Първото изречение, за съжаление или не, е толкова вулгарно, че не може да се цитира пред дами и младежи. Но тъй като цинизмът присъства във всяка рецензия, той не може да се скрие от нашата уважавана публика.”

Романът е много интелигентен, забавен и духовит. Леко и без празни приказки, Менасе нахвърля сочен портрет на поколението от 60-те, той е един от тях, умее да се радва и да разпознава детайли от атмосферата, по-младите мога да се доверят на портретиста.

Поучителен роман, увлекателно и изтънчено разказана проза, която действа едновременно ведро и меланхолично. Присъствието на Дон Жуан отдавна сме предусетили, трагикомедията на Натан едва ли някога ни е предлагана по-забавно.

Улрих Вайнциерл

Из С „чили” Дон Жуан става много лют

„Човек може да е щастлив само с първата или с последната жена”, казва бащата и обобщава дилемата на прелъстителя. Синът Натан също е прелъстител. Неусетно попадаме във властта на меланхоличния, трагикомичния неуморен рицар в битката му за спасяване на любовта. И бързо съчувстваме на жените, които се изпречват на пътя му.

Натан, наближаващ „третата възраст” мъж, отговорен редактор на отдел „Живот” във вестник, има право да изживее мъжествеността си с многобройните „бетита”, но не и да й се наслаждава. Изгубил е желанието, страстта.

Забавно и духовито повече от когато и да било, Роберт Менасе рисува едно общество, „което не може да продаде и един литър минерална вода без този продукт да има еротична окраска”. Социално-критичният дух на автора се проявява и в други размисли и изказвания на трагикомичния герой, например: „Кариеристите следват курса, тези, които обичат да се отклоняват, екскурса, или: „Добрият немски се смята за лоша журналистика.”

И така, с мека ирония, Роберт Менасе поглежда през шпионката към една епоха: последната половина на двайсети век.

————————-

С романа Дон Жуан де ла Манча Менасе отново ни изненадва. Едва ли някой е очаквал подобна книга от  писател, който се занимава предимно с диалектиката на световния дух, а неочаквано се обръща към непристойното и циничното. Дали това са блажени времена? Или пък не са? Светът винаги е бил крехък, и за тази сетивна убеденост Менасе вече ни е разказвал… И все пак, още първото изречение на книгата е едно от най-великолепните и смайващи открития, които някога е видяла световната литература.

Рицарите не са имали кожа и затова са носили ризници. 

Никога досега не бях чувал какво всъщност е любов от пръв поглед… Тази любов не е дълготрайна, първият поглед може да се включи сутрин като кафе-машината и всичко, което капе във възприятието, минава през този филтър. Накрая всичко е безвкусно – и все пак чувството от този първи аромат остава незабравим. 

Алчният никога не може да бъде задоволен. Задоволяването е смърт за алчността. Това, което се случва в леглото, е борба на алчността на живот и смърт: задоволяването лежи размазано. Мъртъв ли бях? Вече не изпитвах никаква страст. Опитвах се да си помогна с порно. 

Ако това беше филм, си помислих аз, той трябваше да застине на тази картина. Статуя – и край!

Аз в мини пола и чорапи. Пред мен Криста в костюм. Отворен панталон, хрян. Аз в пола и чорапи. Трепкащи мигли. Пред мене Криста с възбуден хрян. Аз. Ти.