Детски рисунки и модерно изкуство

Маринов, Александър
Детски рисунки и модерно изкуство
Декември 2002
Поредица Форум
Оформление – Богдан Мавродинов
260 стр., меки корици, 135 цв. и ч/б ил.
цена 6.00 лв.
ISBN 954-9933– 28-8
Изчерпана

6.00 лв.

Категория:
   

За автора

Александър

Маринов

Както по съдържание, така и по форма и стил, детските рисунки са били сравнявани от много автори от школата на абстракционизма и сюрреализма, на модерното изкуство изобщо, като Кандински, Габриеле Мюнтер, Ларионов, Пол Кле, Миро, Жан Дюбюфе, Пикасо, групата „КОБРА“, Джексън Полок и Марк Ротко. Те нерядко са колекционирали детски рисунки, творели са заедно с деца или са се опитвали да внесат елементи на детско-наивното в своето творчество.
Книгата „Детски рисунки и модерно изкуство“ представлява психологически анализ на символиката в рисунките на деца и творбите на модерни художници, изследване на творческия процес и влиянието и подражанието на модернистичното изкуство от спонтанното детско творчество, направен от известния български психиатър.
„Детски рисунки и модерно изкуство“ съдържа интересни и малко известни! данни от история на изкуството, от живота и творчеството на едни от най-известните модерни художници. Богатата колекция от цветни и черно-бели репродукции от рисунки на деца и възрастни дава нагледна представа за стремежа на някои от най-известните модернисти към детския стил и към наивното – до степен на плагиатство. Въпросът е къде е границата и доколко всеки един от тях е съумял да спре пред нея или пък – защо не? – смело да я прекрачи. Изданието е полезно за професионалисти от областите на изобразително изкуство и художествена критика, психо­логия и психиатрия; възпитание и Колекционерско, както и за широк кръг любознателни“ читатели.