Анимус и Анима във вълшебните приказки

Франц, Мари-Луиз, фон
Анимус и Анима във вълшебните приказки

aприл 2004
144 стр., м. к., 12 x 19
цена 9.00
ISBN 954-9933-39-3
превод – Марина Бояджиева
оформление – Гергана Янчева

9.00 лв.

Категория:
   

За автора

Франц, Мари-Луиз фон

Франц, Мари-Луиз фон

Франц, Мари-Луиз фон, (1915-1998) доктор по философия , е работила с Юнг в продължение на близо 30 години. Тя е признат авторитет в психологическата интерпретация на сънищата, приказките и алхимичните текстове и автор на много книги на тези теми.Мари-Луиз фон Франц е автор на "Алхимията: въведение в символизма на психологията", "Котката" и "Архетипови мотиви във вълшебните приказки".

Книгата “Анимус и анима във вълшебните приказки” се основава на подробните бележки от семинарите на д-р Фон Франц, изнесени пред дружеството по аналитична психология в Лос Анжелис през 1953 г. Тя е единствената книга от юнгиански аналитик, който работи изключително с проблема за контрасексуалните комплекси, както са осветлени във вълшебните приказки.
В примитивните разкази има елемент, който липсва в по-късните приказки и това е елементът на страхопочитание, ужас и благоговение, които древните хора са изпитвали при среща с архетиповете. Тук се разглеждат някои от тези истории в опит да се да разбере какво могат да ни кажат за психичните функции, които ние наричаме анимус, вътрешната мъжка фигура в жената, и анима, вътрешната женска фигура в мъжа. И тъй като д-р Фон Франц е признат експерт в психологическото тълкуване на вълшебни приказки, тази книга има особена стойност за онези, които се интересуват от този проблем.