Парти по време на война

Елиас Канети
Парти по време на война
Годините в Англия

Май 2005
216 стр.,  меки корици
Цена 10.00 лв.
ISBN 954-9933-53-9
Превод Елисавета Кузманова
Оформление Лиляна Дворянова

 

10.00 лв.

Категория:
   

За автора

Канети, Елиас

Канети, Елиас

Канети, Елиас, роден през 1905 год. в гр. Русе, България, следва във Виена, там пише големия си роман Заслеплението . Емигрира със съпругата си Веза Канети в Лондон. От края на 60-те години периодично живее в Цюрих и Лондон. През 1981 год. Получава Нобеловата награда за литература. Умира през 1994 год. в Цюрих.

През последните години от живота си, след трите големи автобиографични книги Спасеният език, Факел в ухото и  Игра с очи, издадени у нас в превод също на Елисавета Кузманова, Елиас Канети се връща в спомените си към десетилетията, прекарани в Англия, най-хубавите години от живота му. През този период, откъснат от немската среда, той пише своето основно произведение Маси и власт и води бурен живот. Докато е жив,  не се осмелява да разкрие близкото минало, сега завесата е вдигната и с духовит, язвителен, искрящ език той разказва за разглезени благородници и бедни емигранти, за суетни писатели и поети и красиви художнички, за английското високомерие и типичното английско party, и с голяма откровеност – за връзката си с Айрис Мърдок, станала по-късно известна авторка.
Литературоведът Джеръми Адлер се познава от дълги години с Канети, а през последните години стават много близки. В послеслова  си той дава възможност „от първоизточника“ да се хвърли поглед зад кулисите.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Парти по време на война“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *