Котката (роман)

Найдова, Мариана
Котката
роман

Април 2015
Поредица Безкрайна проза
136 стр., м. к.
ISBN 978-954-8311-63-2
Цена 12 лева

Всички се храним с остатъците от любовната трапеза на някой, който, вече се е преситил.

12.00 лв.

Категория:
   

За автора

Найдова, Мариана

Найдова, Мариана

Мариана Найдова е преподавател по български език във Висшия медицински институт, Плевен. Освен на романи, тя е автор и на няколко пиеси, номинирани за награди, преведени на френски език и публикувани в електронни медии.

Зрялата любов на слънчогледа към слънцето жертва златното съвършенство на цвета, превръща го в бодлива, пълна с лепкаво семе пита, която накрая, покосена от жажда и огън, пада отсечена в праха.

Това е историята на една жена без име, свила съзнанието си до това на животното. Пейзажът на душата й е екран, където стават събития, които са парченца от пъзел, в който тя е превърнала външния свят, откъдето е избягала. Разказът от първо лице е раздвоен между гласа на котката и този на жената, които се изгубват и застигат в хода на разплитането на сюжета. В края на романа пъзелът само изглежда подреден…

Историята на Котката не е просто камерна човешка трагедия, а разказ за живота, прозрян от човек, който не се пречупва пред най-големите хищници – хората, облечени с власт.

Времето е пустиня, която трябва да се преминава всеки ден, да се изпълва с призраците на смисъла. Чакането го разтяга, прави го неизбродимо.

Тази вечер не е звънял телефонът и жената е като глухарче, на което са издухали всичките семенца. Останало е само стеблото и празният плодник. Глобусът от пух е изчезнал, красотата се е разпиляла просто заради менливия вятър на настроението на любовника й. 

Думата помирение ще е последното ни изкушение. Искаме да се помирим с миналото…

Чакаме да се изсипе отгоре ни небесната благодат и да се слеем двете. 

Пепел, това са всички думи. Нищо не са думите.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Котката (роман)“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *