История на тероризма

Шалиан, Ж. и Блен, А.
История на тероризма
От Античността до Ал Кайда
Декември 2005
Поредица Формат 24х16
Превод З. Китинска, М. Бояджиева
Оформление Д. Драганска
628 стр., м. корици
ISBN 954-9933-58-Х
Цена 17.00
Изчерпана

17.00 лв.

Категория:
   

За автора

Шалиан, Ж. и Блен, А.

Първа голяма енциклопедия на тероризма. С помощта на някои от най-добрите специалисти в международен мащаб Жерар Шалиан и Арно Блен очертават в тази книга историята на тероризма от античността до съвременните й форми. Тръгвайки от определението, предложено от Раймон Арон, “едно насилствено действие се нарича терористично, когато чисто психологическият му ефект е напълно непропорционален на чисто физическите резултати от него”, те откриват, че възприемането на тероризма също има своя история. Радикалният ислямизъм, на който е посветена голяма част от този труд, също е разположен в своя исторически контекст. За тази книга авторите са събрали и речи, манифести и други теоретични текстове от основните действащи лица в историята на тероризма – от Бакунин до Бен Ладен, – повечето от които досега не са били публикувани на европейски езици. Приложени са карти и статистики от американския Държавен департамент.
Книгата е първата от новата поредица Формат 24х16, посветена на глобални проблеми от историята на света, науката, политиката, религията и др. области на човешкото общество.

Тоталната война, тоталитаризмът и тероризмът се раждат едновременно и в същия момент, когато и свободата, правата на човека и демокрацията.

История на тероризма

Авторите

Жерар Шалиан е специалист по политически и стратегически проблеми на съвременния свят и по-точно казано на партизанските войни и тероризма. Той е гост-преподавател в Харвард, UCLA (University of California, Los Angeles) и Бъркли, и е преподавал в Националното училище по администрация и l Колежа по отбрана. Особено важно е, че е бил в различни конфликтни точки в Азия, Африка и Латинска Америка. Автор е на много трудове, сред които Световна антология на стратегията, Стратегия на партизанската война, Оръжието на тероризма, Нов атлас на световния ред.

Арно Блен е изследовател, получил своето образование в университетите в Джорджтаун и Харвард, специалист по международни отношения и стратегически проучвания. В продължение на няколко години ръководи Центъра Бомарше във Вашингтон. Заедно с Жерар Шалиан, той е автор и на Речник по военната стратегия, America is back, а с Франсоа Жере – на Сили и влияния.

Франсоа Жере е хабилитиран доктор по история. Директор на Института по дипломация и отбрана, води лекции в Сорбоната – Париж ІІІ. Автор е на За какво се водят войните?, Военният изход, Доброволци на смъртта.

Роан Гунаратна е директор на Terrorism Research Institut for Defence and Strategic Studies в Сингапур. Автор е на Ал Кайда. В сърцето на първата световна терористична мрежа.

Оливие Юбак-Окипинти е специалист по конфликти и пиратство. Сътрудничил е при работата върху Оръжието на тероризма и Сили и влияния.

Ариел Мерари е гост-преподавател по политология в Харвард. Той е директор на Political Violence Research Unit в университета в Тел Авив.

Филип Миго е завършил политология, има научна степен по отбрана и е доктор по етнология. Преподава в Колежа по отбрана.

Ив Тернон е доктор по история. Той е автор на За преговорите, Отоманската империя. Упадък, край, обезличаване; Макно, анархисткият бунт; Распутин, една руска трагедия; Престъпната държава. Геноцидите през ХХ в.

„Трябва да задушим вътрешните и външните врагове на Републиката или да погинем с нея. При това положение първата максима на вашата политика трябва да бъде да ръководите народа с разум, а враговете на народа с терор. Ако движещата сила на едно мирно правителство е добродетелта, то движещите сили на народното правителство по време на революция са едновременно добродетелта и терорът, добродетелта, без която терорът е зловещ, и терорът, без който добродетелта е немощна.“

Максимилиен дьо Робеспиер
Реч пред Конвента на 5 февруари 1794г.

„Терористът е благороден, ужасяващ, неустоимо обаятелен, защото съчетава в себе си двата най-високи върха на човешко величие: мъченика и героя. От деня, в който се закълне от все сърце да освободи народа и родината си, той знае, че е обречен на смърт.“

Сергей Степняк Кравчински, Нелегалната Русия (1863 г.)

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „История на тероризма“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *