Дъщерята на Пианиста

Финдли, Тимъти
Дъщерята на Пианиста
464 стр., меки корици
Април 2005
Поредица Безкрайна проза
Превод – Марина Бояджиева
Оформление – Лиляна Дворянова
Цена 12 лв.
ISBN 954-9933-52-0
Изчерпана

12.00 лв.

Категория:
   

За автора

Финдли, Тимъти

Финдли, Тимъти

Финдли, Тимъти (1930-2002) е един най-обичаните и уважавани писатели в Канада. Първоначално е актьор и балетист. Първите му романи са отхвърлени от издателствата и остават незабелязани от критиката. Става популярен с текстовете за телевизионни сериали и пиеси. Като зрял автор написва 9 романа, няколко сборника с къси разкази, публицистични книги и пиеси. Според критиката макар и не много продуктивен, той създава шедьоври.
Носител е на десетки престижни награди, сред които Губернаторската награда за роман, както и на наградите "Едгар" и "Чалмърс", наградата на Асоциацията на канадските писатели за роман, белетристика и драма. Той е носител на Ордена на Канада и Кавалер на Ордена за изкуство и литература на Франция. Приживе е основател и председател на Съюза на писателите в Канада.
В България този автор беше веднага забелязан и оценен с необикновения и превъзходен роман Пилгрим ("Леге Артис", 2001). Следните думи от него звучат като съвършено мото за темата и духа на романа Дъщерята на пианиста.

"Има хора, чието преживяване на живота е толкова различно от нашето собствено, че ги наричаме луди. За чисто удобство. За да се освободим от поемането на отговорност за тяхното място в човешката общност. И затова ги изпращаме в приюти, затваряме ги, за да не се виждат и чуват, зад заключени врати. Но за тях няма разлика между това, което ние смятаме за сънища и кошмари, и света, в който протича всекидневният им живот. Те не живеят в "други светове", а в едно измерение на този свят, което ние от страх отказваме да приемем."
П и л г р и м

През 1939 година, преди избухването на Втората световна война, един млад акордьор на пиана, Чарли Килуърт, се сблъсква с два енигматични въпроса: Кой е неговият баща? И имайки предвид лудостта, която погубва майка му, ще се реши ли самият той да стане баща?

От своите спомени, от спомените на тези, които са познавали и обичали майка му, Лили Килуърт, и от снимките в един плетен куфар, който Лили носи със себе си навсякъде, Чарли сглобява частите на историята на една жива и жизнерадостна жена, чиято лудост е едновременно дар и проклятие.
Романът е повлиян от така нареченото антипсихиатрично движение. Трудно е да устоиш на магията на тази творба. Прозата на Финдли изобщо е неотразимо хубава. А в Дъщерята на пианиста, този нежен, тъжен и магичен разказ, звучи трепетна мелодия, която продължава дълго след обръщането на последната страница…

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Дъщерята на Пианиста“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *