Чародеите

Гари, Ромен
Чародеите
роман
Май 2016
Поредица Безкрайна проза
Превод З. Китинска
396 стр., м. к.
ISBN 978-954-8311-74-8
Цена 18 лева

Всичко започва още в крехката възраст на разказвача Фоско в Русия, при царуването на Екатерина Велика. Семейство Зага са венециански акробати, дошли да търсят късмета си в тази снежна земя и никога да забравят, че човечеството търси не истината, а илюзията. Безпределната любов на детето Фоско към червенокосата Терезина, непокорна предвестителка на всички революции, го принуждава дори два века по-късно да продължава да разказва и преразказва своите спомени, за да попречи на Терезина да умре наистина…

„Да обичаш една жена, значи да обичаш само веднъж. Когато любимата изчезне, вековете и годините, секундите, вечностите, часовете и годишните времена спират да се съобразяват с Времето и не могат да бъдат измервани; мисля, че човек не може да е обичал, без да се превърне в хилядолетник.” Р. Г.

18.00 лв.

Категория:
   

За автора

Гари, Ромен

Гари, Ромен

Гари, Ромен е роден в Русия през 1914 г. Пристига във Франция на четиринайсет годишна възраст. През 1938 г. е мобилизиран в авиацията. Като пилот в лотарингската ексадрила участва в битката за Англия и в кампаниите в Африка, Абисиния, Либия и Нормандия. Кавалер е на Почетния легион. Постъпва в Министерство на външните работи като секретар и съветник в посолството в София, в Берн, а по-късно във Външно министерство. Представител в ООН от 1952 до 1956 г. По-късно - шаржедафер в Боливия и генерален консул в Лос Анджелис. През войната, между две сражения, Гари написва "Европейско възпитание", преведена на двайсет и седем езика и отличена с наградата на критиката през 1945 г. За "Корените на небето" получава "Гонкур" през 1956 г. След нея написва още 27 романа, есета и мемоари. Като режисьор снима два филма: "Птиците умират в Перу" (1968 г.) и "Kill" (1972 г.). Бил е женен за актрисата Джийн Сийбърг от 1962 г. до 1970 г.
Ромен Гари се самоубива на 2 декември 1980 г.
Няколко месеца по-късно става ясно, че той е автор и на 4 романа, подписани с името Емил Ажар, като един от тях "Животът пред теб" също е награден с "Гонкур" през 1975 г.

Цитати:

По-късно, като пораснеш, не забравяй, че най-страшните зверове са невидими. И точно това ги прави толкова опасни. Човек трябва да се научи да ги подушва.

Единствената вълшебна пръчица е погледът.

Изтръгнете илюзията от човешката душа, и цивилизацията ще изгуби най-красивите си песни – и с гласа си на евнух няма да има за какво да ви говори.

Жените са податливи към шепота на душата и изкуството на съблазънта е съставено от нежност.

Тайната не е в наличието на тайна, а в наличието на вяра.

Обратното на смъртта не е животът, а любовта.

Стане ли дума за щастие не вярвам в тайни глъбини. Щастието е на повърхността, то се ужасява от натрупани пластове и загадъчното никак не му отива – то е като фльонга на рокля. И се храни с мимолетност.

Спомените са песента, която човек си пее, когато остане без глас.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Чародеите“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *